Banner

Marina Abramovic

Etter at Marina Abramovic fikk sitt gjennombrudd med sin utstilling "The artist is present" i Museum of Modern art i New York, fikk jeg interesse for performance. Marina Abramovic blir gjerne omtalt som performancekunstens bestemor, sitt gjennombrudd fikk hun som 65-åring etter å ha drevet med denne kunstformen hele livet.

I et intervju i Dagbladet den 20. september 2012 kan vi lese følgende:
Utstillingen på MoMa ble en sensasjon, og den fikk over 850000 besøkende. Publikum overnattet utenfor museet om natta for å sikre seg en plass i køen. I en hjerteskjærende sekvens i filmen om utstillingen, «The Artist is Present», ser vi blant annet en australsk jente som har reist langt og ventet i mange timer før hun endelig kan ta plass ved stolen. Før hun setter seg, tar hun av seg kjolen for å møte Abramovic naken. Og blir sporenstreks eskortert ut. "Jeg skal møte den unge kvinnen neste måned, forteller Abramovic. Hun skrev et så vakkert brev til meg etterpå. Jeg blir nødt til å møte henne, det er viktig."

Da jeg så filmen selv, ble jeg rørt av det jeg så. Jeg tenkte faktisk at Marina selv antagelig ble rørt og ønsket at kvinnen skulle få gjennomføre seansen naken. Da jeg i etttetid forsto at hun ville møte kvinnen, ble jeg glad.

Mange har skrevet artikler om utstillingen i MoMa, en av dem er Jerry Saltz i artnet.com. I denne artikkelen vises noen performancer jeg selv gjerne skulle vært en del av. En av dem er "Imponderabilia", bildet til venstre. De to kunstnerne står i passasjen som leder inn til kunstutstillingen. Alle besøkende må passere de to nakne kroppene for å komme inn, noe som for mange er en utfordring.

 

Imponderabilia
Marina Abramovic and Ulay performing Imponderabilia at the Galleria Comunale d’Arte Moderna in Bologna in 1977